Lavt selvværd
Lavt selvværd synes næste at være en folkesygdom.
Oplevelsen af at man ikke er helt god nok, er noget rigtig mange slås med. Konsekvensen af lavt selvværd kan være at man afholder sig fra at leve det liv man gerne vil. En anden er at man lever med en konstant følelse af usikkerhed og utilstrækkelighed, godt hjulpet på vej af en “indre kritikker”, som holder en nede.
Hvis man i din barndom ikke blev mødt og elsket for at være præcis den person man er på godt og ondt, men i stedet hele tiden blev bedømt ud fra sine præstationer, har man lært, at man skal præstere for at blive anerkendt. Det fører til lavt selvværd, fordi man ikke har fået en forståelse af sig selv som værdifuld blot ved at være den man er, man skal gøre sig fortjent til kærlighed og anerkendelse.
Imposter syndrom – “bedrager syndrom”
Hvor lavt selvværd er et udbredt fænomen hos mange, glæder det for mennesker som udvikler “Impostor syndromet” at de typisk er succesfulde. Det er netop det syndromet skabes af: at der er uoverensstemmelse mellem deres indre følelse af fiasko og utilstrækkelighed og de ydre tegn på at de faktisk gør det godt.
Man er spændt ud mellem præstationsangst og perfektionisme og oplever stor usikkerhed over for, hvornår man gør det godt nok og en angst for at blive afsløret som inkompetente.
Mennesker, der lider af impostor syndromet, er meget sårbare over for andres kritik og kommer hurtigt til skamme sig, når de begår fejl. Det er derfor også en ubevidst strategi, at man har en indre kritiker, som hele tiden er på nakken af en, for så er man forberedt på, at andre er kritiske.
Få bedre selvværd
For at kunne slippe følelsen af ikke at være god nok, er det vigtigt at arbejde med sig selv, så man får et mere realistisk selvbillede.
Det handler om at være nysgerrig over for sig selv. Hvorfra har man fået den opfattelse, at man altid skal præstere for at være noget værd i andres øjne? Hvordan taler man til sig selv. Hvad siger den indre kritiker? Hvor kommer den stemme fra?
Det er typisk for mennesker med lavt selvværd at de kommer fra familier hvor familiemedlemmerne ikke var gode til at støtte hinanden, og at det var svært at være åben omkring følelser. Hyppige konflikter samt mange regler for, hvordan man skulle opføre sig i familien, kan også være en del af forklaringen på hvorfor man udvikler dårligt selvværd.
I samtaleforløbet støtter jeg dig i dit selvudviklingsarbejde hen mod et godt selvværd. Ved både at anerkende og udfordre finder vi sammen mønstre, årsager og udviklingsområder, og naturligvis nye måder at behandle dig selv med respekt og værdi.